Makaron z truskawkami - smak dzieciństwa

Makaron z truskawkami - smak dzieciństwa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z truskawkami - smak dzieciństwa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Makaron z truskawkami, to dla wielu z nas smak przypominający beztroskie dzieciństwo. To bardzo proste i szybkie danie, które docenią nie tylko nasze dzieci. 

Składniki

  • 0,5 kg truskawek

  • opakowanie śmietany kremówki (albo jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego)

  • pół paczki makaronu: rurek lub kokardek

  • cukier do smaku

  • sól do osolenia makaronu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw wstaw makaron, a gdy będzie się gotował, przygotujesz sos truskawkowy. Makaron przygotuj według przepisu z torebki.

  • Truskawki należy je opłukać i odszypułkować. Owoce możesz przygotować na kilka sposobów. Jeśli lubisz duże kawałki, to wystarczy, że pokroisz lub zmiażdżysz truskawki widelcem, a następnie wymieszasz ze śmietaną oraz dosłodzisz do smaku (zamiast śmietany możesz użyć jogurtu lub serka, który jest słodszy, więc pamiętaj, aby dodać mniej cukru). Jeśli natomiast lubisz używać miksera - zmiksuj owoce razem ze śmietaną i cukrem - uzyskasz wówczas sos truskawkowy. 

  • Ugotowany makaron, odcedzony i jeszcze ciepły ułóż na talerzach. Przygotowany sos, czyli masę truskawkową umieść  na makaronie, najlepiej zrób to w postaci gniazdka w środku makaronu. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla 3 osób. Oczywiście można ją wzbogacić o inne owoce, które akurat będą pod ręką, np. banany lub jagody. Ja jednak jako miłośniczka truskawek polecam wersję czysto truskawkową.