Naleśniki z truskawkami: deser na początek lata!

Naleśniki z truskawkami: deser na początek lata!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Naleśniki z truskawkami mogą być samodzielnym daniem obiadowym lub kolacyjnym albo deserem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W sezonie na truskawki warto poznać przepisy na pyszne i smaczne dania z truskawkami. Proponujemy naleśniki z truskawkami - pyszne i łatwe do przygotowania. A na dodatek efektowne!

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2-3 jajka

  • 1,5 szklanki mleka

  • szczypta soli

  • 0,5 szklanki wody

  • 4 łyżki oleju (olej dodany do ciasta pozwala na smażenie naleśników bez dodawania na patelnię tłuszczu)

  • śmietana lub jogurt naturalny

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce łączymy mleko połączyć z wodą. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, mąkę, i sól.

  • Wlewamy do tego ponad połowę przygotowanego płynu z mleka i wody. Miksujemy.

  • Gdy składniki się połączą dodajemy pozostały płyn.

  • Pół kilo truskawek umyć, oderwać szypułki od owoców. Truskawki pokroić na kawałki.

  • Wymieszać ze śmietaną oraz cukrem. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.

  • Tak przygotowane nadzienie nakładać na usmażone naleśniki.

Truskawki są zdrowe. Zawierają  dużo witaminy C (w 100 g - 60 mg witaminy C ),; a także witaminy z grupy B oraz A i E. Truskawki można  przygotowywać na wiele sposobów. Można je jeść surowe lub w postaci przepysznych  deserów.

Ocena: 5