Pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką z grilla: dobry przepis

Pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką z grilla: dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Pieczarki nadziewane - pyszna przekąska z grilla

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pieczarki z grilla to bardzo smaczne i proste danie. Pieczarki można faszerować na wiele sposobów – tym razem podajemy przepis na pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką.

Składniki

  • 16 pieczarek (na grilla najlepiej wybrać pieczarki z dużymi kapeluszami)
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej (w wersji light oczywiście bez)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy nóżki tuż przy kapeluszach (kapelusze odkładamy).

  • Nóżki pieczarek i cebulę kroimy w kostkę.

  • Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ wtedy staje się gorzki).

  • Dodajemy pokrojone pieczarki, bułkę tartą i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Jak pieczarki zmiękną, ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek i układamy je na grillu. Pieczarki grilujemy ok. 20 min.

Powyższy przepis na nadziewane pieczarki z grilla można modyfikować na różne sposoby. Do farszu możemy dodać np. paprykę, która bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami (wtedy najlepiej jest zrezygnować z bułki tartej).

Grilowane pieczarki doskonale smakują również z serem, zarówno żółtym, jak i z białym (twarogowym).

Ser możemy dodać do farszu lub posypać pieczarki na wierzchu.

Dla amatorów czosnku jako dodatek polecamy sos czosnkowy, który przygotowujemy z jogurtu greckiego (jako dodatek możemy zastosować koperek), czosnku, soli oraz pieprzu.