Agrestowy sos do ryby - jak go przyrządzić

Agrestowy sos do ryby - jak go przyrządzić

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sos agrestowy sprawia, że zwykłe danie staje się wykwintne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Agrest, ten pyszny, kwaskowy owoc, jest używany do przyrządzania galaretek, deserów, pieczenia ciast, ale możemy go wykorzystać również do wytrawnych potraw, np. do agrestowego sosu do ryby. Jest wyśmienity, a całe danie staje się wykwintne.

Składniki

  • 1 szklanka agrestu

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki mąki

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Agrest umyć, usunąć szypułki, wrzucić do rondla i dusić do miękkości.

  • Przetrzeć przez sito, dodać miód oraz śmietanę. Całość wymieszać i podgrzać (nie zagotowywać).

  • Przed podaniem rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.

Ocena: 5