Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek [przepis]
Chutney (czatnej) to gęsty sos przygotowywany z owoców i warzyw, obficie dosmaczony orientalnymi przyprawami. W chutneyach specjalizują się zwłaszcza Indie. Proponujemy polską wersję tego specjału, czyli chutney z czerwonych porzeczek.
Geneza chutneya nie jest do końca znana. Choć zwykle przyjmuje się, że sos wywodzi się z Indii, prawdopodobnie był wynalazkiem Europejczyków, który dotarł do Azji wraz z podbojami kolonialnymi i tam zdobył popularność. W dawnej Polsce przygotowywano podobne specjały zwane gąszczami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 1/2 kg cukru
- 5 g mielonego cynamonu
- ziele angielskie zmielone - na czubek łyżeczki
- 10 g goździków mielonych
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- odważni mogą dodać: 1 niedużą cebulę i 1 papryczkę chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Porzeczki należy umyć i wyszypułkować, wymieszać z resztą składników i dusić w garnku lub na patelni z grubym dnem ok. 20-25 minut.
Gorącym sosem napełnić wyparzone słoiki, zakręcić je i postawić do góry dnem aż do ostygnięcia.