Chutney z rabarbaru - przepis. Jak zrobić chutney z rabarbaru?

Chutney z rabarbaru - przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chutney z rabarbaru to doskonały dodatek do mięs

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Z rabarbaru można przygotować przetwory na zimę. Rabarbar świetnie sprawdzi się jako dodatek do dżemów, chutneya czy przecieru. Kwaskowaty smak będzie idealnie komponował się z różnego rodzaju mięsem. Podajemy przepis na chutney z rabarbaru.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obraną cebulę i czosnek siekamy.

  • Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Wszystko wkładamy do garnka i dodajemy cukier, gorczycę, rodzynki, imbir, ziele, kolendrę i pieprz. Łączymy i dusimy przez 1/2 godziny.

  • Po 30 minutach dodajemy ocet, miód, goździki i cynamon. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

  • Potem gotujemy na mniejszym ogniu około 40 minut.

  • Jak chutney zgęstnieje, przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez około 15 minut. Chutney jest idealnym dodatkiem do mięs.

tip dnia

Chutney to rodzaj gęstego sosu przygotowywanego z warzyw i owoców, który ma słodko-słonawy smak i idealnie pasuje do potraw mięsnych. Sos ten najbardziej znany jest w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach a nie jak w dżemie - rozgotowane.

Ocena: 4