Chutney z papryką: przepis na ostry czatnej paprykowy

Chutney z papryką: przepis na ostry czatnej paprykowy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czatnej paprykowy z dodatkiem chili perfekcyjnie łączy różne smaki

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Chutney - w wersji spolszczonej czatnej - to gęsty sos używany zazwyczaj w kuchni indyjskiej. Jak się jednak okazuje, znany był już w XVII w. w Polsce pod nazwą gąszcz. Pyszną bazą chutneyów jest papryka. Podajemy przepis na aromatyczny czatnej paprykowy - idealny do mięs.

Składniki

  • 4 czerwone papryki

  • 4 świeże, małe papryczki chili

  • kilka łyżek oliwy

  • 1 czerwona cebula

  • świeży rozmaryn

  • 1 listek laurowy

  • 2-centymetrowy kawałek laski cynamonowej

  • 50 g cukru brązowego

  • 75 ml octu balsamicznego

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte czerwone papryki oraz chili piecz w rozgrzanym piekarniku lub na patelni do grillowania do momentu, aż na warzywach pojawią się pęcherze. Co kilka minut pieczone/grillowane warzywa przewracaj na drugą stronę. Całość po upieczeniu przełóż do miski i przykryj folią aluminiową bądź pokrywką.

  • Kiedy warzywa wystygną, obierz je ze skórki, usuń szypułki i wyjmij pestki. Obrane papryki zmiksuj blenderem.

  • W rondelku podsmaż na oliwie na małym ogniu przez kilkanaście minut pokrojoną cebulę, rozmaryn, listki laurowe, cynamon, sól i pieprz.

  • Po ok. 20 minutach dodaj papryki, cukier i ocet winny. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wyjmij z sosu listki laurowe i laskę cynamonu.

  • Tak przygotowany chutney można zjeść od razu lub przełożyć do wyparzonych słoików i zostawić na zimowe wieczory.

Ocena: 1,2