Konfitura porzeczkowo-kokosowa: czerwone porzeczki z egzotyczną nutą
Soczyste, słodko-kwaśne czerwone porzeczki to bomba witaminowa, która znakomicie sprawdza się w przetworach. Tradycyjne dżemy i konfitury można podkręcić ciekawym smakiem - np. kokosowym. Podajemy łatwy przepis na konfiturę porzeczkowo-kokosową.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Galaretka z czerwonych porzeczek
Domowy dżem z czarnej porzeczki
Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek
Marmolada z czarnych porzeczek
SKŁADNIKI
- 2 kg czerwonych porzeczek
- 0,5 kg cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 laska cynamonu
- 80-100 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Porzeczki opłukać i obrać z szypułek (kolejność nieprzypadkowa - lepiej nie moczyć już owoców, które mają w sobie dziurki po szypułkowaniu).
Wsypać do garnka o grubym dnie, dodać cukier, cukier wanilinowy, laskę cynamonu i gotować całość po ok. 30 minut przez 3-4 dni. Przedostatniego dnia dodać wiórki kokosowe i gotować.
Gdy konfitura będzie miała odpowiednio gęstą konsystencję, przełożyć gorącą do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.