Konfitura z leśnych owoców – przepis na konfiturę z malin, porzeczek, truskawek i borówek
2021-03-29
średni
120 min
4
Podajemy sprawdzony przepis na konfiturę z mieszanych owoców jagodowych. Maliny w połączeniu z czerwonymi porzeczkami, jagodami i truskawkami smakują wyśmienicie, dlatego warto zachować ich smak na zimę.
Zdarza się, że w czasie gdy już dojrzewają jagody można kupić/znaleźć na grządkach jeszcze ostatnie truskawki. Takie owoce, zazwyczaj mniejsze, ale bardzo słodkie warto wykorzystać do przetworów. Podobnie rzecz się ma z porzeczkami. Jeśli jednak sezony na poszczególne rodzaje owoców jagodowych się nie zazębiły – można zamrozić owoce dojrzewające wcześniej i wykorzystać je później. Warto zmieszać owoce jagodowe – uzyskamy niepowtarzalne bogactwo smaków i witamin.
Dżem z arbuza i malin
Domowa konfitura z malin bez żelfixu
Dżem malinowy [Thermomix]
Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu
Konfitura z malin
SKŁADNIKI
- ½ kg malin
- ½ kg porzeczek czerwonych
- ½ kg borówek
- ½ kg truskawek
- 1 i ¼ kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce czyścimy z szypułek, wkładamy do rondla, lekko mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
- Gdy część soku odparuje, wsypujemy cukier. Mieszamy drewnianą łyżką i smażymy aż cukier się rozpuści.
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?