Konfitura z malin - przepis na smażoną konfiturę

Konfitura z malin - przepis na smażoną konfiturę

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Przepis na konfiturę z malin.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konfitura charakteryzuje się słodkimi owocami, które w całości zostały utrwalone w syropie. Podajemy przepis na smażoną konfiturę z malin. Sprawdź, jak ją przygotować. Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 1 kg świeżo zerwanych malin

  • 12,5 dag cukru

  • 0,5 l wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z cukru i wody ugotować (na wolnym ogniu, często i intensywnie mieszając) gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę.

  • Przebrane owoce wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast odstawić na 24 godziny.

  • Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut. Za każdym razem, gdy na powierzchni syropu pojawi się piana należy ją usunąć.

  • Gotową konfiturę przełożyć do słoików i uszczelnić.