Galaretka z malin i porzeczek: prosty przepis na galaretkę z czerwonych owoców
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zaletą porzeczek jest to, że nie musimy dodawać do nich żadnych substancji żelujących ani zagęszczających. Zawarta w owocach naturalna pektyna sprawi, że galaretka będzie sztywna. Sprawdź, jak przygotować galaretkę z porzeczek i malin.
Konfitura pomidorowo-malinowa z bazylią
Domowa konfitura z malin bez żelfixu
Konfitura z leśnych owoców
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 1 kg porzeczek
- 1 i 1/2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Niemyte maliny przebierz, a z porzeczek usuń szypułki. Wyciśnij sok z owoców w sokowirówce.
- Przecedź, sok ucieraj drewnianą pałką (sparzoną), powoli wsypując cukier, aż się całkiem rozpuści.
- Galaretkę przełóż do przygotowanych słojów, dokładnie zamknij.