Znakomity dżem z jarzębiny - tradycyjny przepis

Znakomity dżem z jarzębiny - tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem z jarzębiny warto serwować np. jako dodatek do mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Owoce jarzębu, czyli popularna jarzębina, pięknie wyglądają, a w przetworach na zimę równie dobrze smakują. Można je łączyć z różnymi dodatkami albo wykorzystać tradycyjny przepis na dżem z jarzębiny. Owoce i cukier - niczego więcej nie potrzeba!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczone owoce jarzębiny zalewamy taką ilością chłodnej wody, by zakryła owoce.

  • Podgrzewamy na małym ogniu, aż woda zacznie wrzeć.

  • Wtedy odlewamy wywar i ponownie zalewamy czerwone owoce - tym razem wrzątkiem.

  • Podgrzewamy na małym ogniu, po kwadransie dodajemy cukier i mieszając, podgrzewamy jeszcze przez 15 minut.

  • Gorący dżem przekładamy do zupełnie czystych, suchych słoików. Zakręcamy, a następnie przykrywamy kocem, żeby powoli stygły. Gotowe!

Ocena: 2,9