Steki

Steki wołowe cieszą się szczególną estymą wśród mięsożerców. Wymagają odpowiedniego traktowania na patelni czy grillu, tak by wydobyć najlepszy smak, a przede wszystkim osiągnąć pożądany stopień wysmażenia. Dużą zaletą steków jest to, że nie potrzebują skomplikowanych dodatków. Nie mówiąc już o tym, że wołowina ma mnóstwo wartości odżywczych.

Steki

Steki wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Wołowina duszona z pigwą

Wołowina duszona z pigwą

Połączenie smaków może wydawać się nieco oryginalne, ale jest warte wypróbowania. Zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy świeżych owoców pigwy jest pod dostatkiem. Nasza propozycja to stek wołowy duszony z pigwą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku

Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku

Steki picanha pochodzą z Brazylii. Na steki picanha wykrawa się z części krzyżowej tuszy wołowej  z zachowaniem okrywy tłuszczowej. Cienkie steki grilluje się szybko. Steki picanha są soczyste i niezwykle smaczne. Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri (czimiczuri). 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Grillowane zielone szparagi z wołowiną: przepis

Grillowane zielone szparagi z wołowiną: przepis

Plastry aromatycznej wołowiny  ułożone na zgrillowanych szparagach mogą być wykwintną przystawką lub samodzielnym, lekkim daniem na upalne popołudnie - można podać je z grzankami, jajkami i białym winem. Korzystajmy, póki trwa sezon!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Aromatyczne steki wołowe w mięcie: przepis na pyszny obiad

Aromatyczne steki wołowe w mięcie: przepis na pyszny obiad

Wołowina należy do mięs wymagających - trzeba dobrze wiedzieć, jak wydobyć z niej najlepsze walory smakowe. Steki wołowe z miętą i innymi aromatycznymi przyprawami to ciekawa wariacja na temat kulinarnego klasyka. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dokładny przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Stek z polędwicy wołowej z foie gras, skorzonerą i sosem z madery - przepis Focaccia + WIDEO

Stek z polędwicy wołowej z foie gras, skorzonerą i sosem z madery - przepis Focaccia + WIDEO

Stek z polędwicy wołowej to jedno z najdroższych dań - i słusznie - bo przygotowywany jest z wybornego mięsa. Gdy towarzyszą mu wyrafinowane dodatki - stanowi prawdziwie królewski posiłek. Jednak stek trzeba umieć zrobić - skorzystajmy z receptury restauracji Focaccia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami [DORADCA SMAKU]

Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami [DORADCA SMAKU]

Przepis na antrykot  wołowy z pieczonymi pomidorami pochodzi z programu DORADCA SMAKU. Antrykot to spory stek wołowy z górnej części wołu spomiędzy kręgosłupa i żeber piersiowych. Podajemy także przepis na dip, z którym steki należy podawać

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Steki wołowe z bananami

Steki wołowe z bananami

Wołowina z bananami - brzmi dość oryginalnie, ale w rzeczywistości to połączenie jest wyjątkowo smaczne. Steki wołowe podajemy ze smażonymi bananami oraz puree z ziemniaków, polane słodkim sosem chrzanowym. Tak serwowana wołowina nabiera ciekawego smaku. Wielbiciel eksperymentów kulinarnych powinni koniecznie spróbować. 

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Stek z polędwicy wołowej, salsa z awokado i puree selerowe

Stek z polędwicy wołowej, salsa z awokado i puree selerowe

Przepis na steki wołowe  jest dość oczywisty, ale w tym zestawieniu wołowina smakuje wyjątkowo wykwintnie. Wypróbuj grillowane steki z polędwicy wołowej z meksykańską salsą z awokado i delikatnym puree selerowym. Aromatyczne, zdrowe i bardzo sycące danie na obiad, idealne dla osób na zdrowej diecie. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Fit" Konrada Gacy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Stek wołowy w marynacie z musztardy [WIDEO]

Stek wołowy w marynacie z musztardy [WIDEO]

Jak przyrządzić stek z polędwicy wołowej? Ten przepis sprawi, że steki wołowe w końcu nabiorą wyrazistego smaku i pożądanej soczystości. Proponujemy przed smażeniem potrzymać steki w musztardowej  marynacie z dodatkiem cebuli i czosnku, tak by mięso nasiąkło aromatyczną mieszanką. Wtedy wołowina odkryje swoje najlepsze walory smakowe. Podajemy sposób przygotowania marynaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Stek po portugalsku: smaczna wołowina z szynką dojrzewającą

Stek po portugalsku: smaczna wołowina z szynką dojrzewającą

Stek wołowy  to danie uwielbiane przez wiele osób. Jak wzbogacić smak steku? Można go przyrządzić na sposób Portugalczyków - z dodatkiem szynki dojrzewającej i jajka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 2