Jak zrobić idealne kotlety z piersi kurczaka? Kluczowe są składniki panierki

soczyste kotlety z piersi kurczaka
Autor: Shutterstock Sekretem smaku miękkich i soczystych kotletów z piersi kurczaka jest oryginalna panierka.
łatwy
90 min
4

Pierś kurczaka jest uniwersalna i można przyrządzać ją na wiele rożnych sposobów. Jednym z nich są kotlety. Dzięki odpowiednio skomponowanej panierce zyskują pyszny i oryginalny smak. Usmażone według tego przepisu kotlety z piersi kurczaka są nie tylko pyszne. Mięso jest miękkie i soczyste. Poznajcie łatwy przepis na obłędne kotlety z kurczaka w pysznej panierce.

Soczyste kotlety z piersi kurczaka w oryginalnej panierce

Pyszne i soczyste kotlety z piersi kurczaka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu urzekają smakiem i aromatem. Ich tajemnicą jest panierka. Robi się ją z prostych i niedrogich składników, które bez problemu można kupić w wielu sklepach spożywczych. Być może wszystkie produkty macie w domu. Po połączeniu w jednolite ciasto sprawiają, że kotlety stają się miękkie, soczyste i rozpływają się w ustach. Do przygotowania panierki wykorzystuje się więc takie składniki jak:

  • mąka pszenna
  • starty żółty ser
  • jajka
  • przyprawy – bazylia, oregano, czosnek, sól i pieprz

Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka, żeby były soczyste?

Przepis na te obłędne kotlety jest bardzo prosty. Składa się z kilku łatwych kroków, więc nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki. Najpierw należy podzielić piersi z kurczaka na mniejsze kawałki i lekko je rozbić. Następnie przygotowuje się panierkę. Mąkę miesza się ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i startym żółtym serem. Do panierki przekłada się mięso i miesza. Każdy kawałek piersi kurczaka powinna pokrywać panierka. Tak przygotowane kotlety odstawia się na godzinę, a następnie smaży na patelni na oleju.

Z czym podawać soczyste kotlety z piersi kurczaka?

Pyszne i miękkie kotlety z piersi kurczaka usmażone według tego przepisu to pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety robi się łatwo i szybko. Można podać je w trakcie zwykłego tygodnia lub na rodzinnej uroczystości. Bez względu na okazję będą smakować każdemu i w mig znikną z talerzy. Z czym podać soczyste kotlety kurczaka? Do tego pysznego dania można zaserwować gotowane lub pieczone ziemniaki. Sprawdzą się też różne kasze i ryż. Dobrym dodatkiem są też chrupiące surówki z kapusty kiszonej lub marchewki. Smak soczystych kotletów z piersi kurczaka podkreśli sos czosnkowy, musztarda miodowa i ketchup.

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 30 g startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Rozbić tłuczkiem na cieńsze kotlety.
  • Do miski przesypać mąkę, bazylię, oregano, sól i pieprz. Wbić jajko i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Wsypać żółty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Do miski z panierką przełożyć kotlety z kurczaka i wymieszać. Każdy kotlet powinien być pokryty panierką. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać od razu z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej