Jak zrobić idealne kotlety z piersi kurczaka? Kluczowe są składniki panierki
Pierś kurczaka jest uniwersalna i można przyrządzać ją na wiele rożnych sposobów. Jednym z nich są kotlety. Dzięki odpowiednio skomponowanej panierce zyskują pyszny i oryginalny smak. Usmażone według tego przepisu kotlety z piersi kurczaka są nie tylko pyszne. Mięso jest miękkie i soczyste. Poznajcie łatwy przepis na obłędne kotlety z kurczaka w pysznej panierce.
Soczyste kotlety z piersi kurczaka w oryginalnej panierce
Pyszne i soczyste kotlety z piersi kurczaka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu urzekają smakiem i aromatem. Ich tajemnicą jest panierka. Robi się ją z prostych i niedrogich składników, które bez problemu można kupić w wielu sklepach spożywczych. Być może wszystkie produkty macie w domu. Po połączeniu w jednolite ciasto sprawiają, że kotlety stają się miękkie, soczyste i rozpływają się w ustach. Do przygotowania panierki wykorzystuje się więc takie składniki jak:
- mąka pszenna
- starty żółty ser
- jajka
- przyprawy – bazylia, oregano, czosnek, sól i pieprz
Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka, żeby były soczyste?
Przepis na te obłędne kotlety jest bardzo prosty. Składa się z kilku łatwych kroków, więc nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki. Najpierw należy podzielić piersi z kurczaka na mniejsze kawałki i lekko je rozbić. Następnie przygotowuje się panierkę. Mąkę miesza się ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i startym żółtym serem. Do panierki przekłada się mięso i miesza. Każdy kawałek piersi kurczaka powinna pokrywać panierka. Tak przygotowane kotlety odstawia się na godzinę, a następnie smaży na patelni na oleju.
Z czym podawać soczyste kotlety z piersi kurczaka?
Pyszne i miękkie kotlety z piersi kurczaka usmażone według tego przepisu to pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety robi się łatwo i szybko. Można podać je w trakcie zwykłego tygodnia lub na rodzinnej uroczystości. Bez względu na okazję będą smakować każdemu i w mig znikną z talerzy. Z czym podać soczyste kotlety kurczaka? Do tego pysznego dania można zaserwować gotowane lub pieczone ziemniaki. Sprawdzą się też różne kasze i ryż. Dobrym dodatkiem są też chrupiące surówki z kapusty kiszonej lub marchewki. Smak soczystych kotletów z piersi kurczaka podkreśli sos czosnkowy, musztarda miodowa i ketchup.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi kurczaka
- 30 g startego żółtego sera
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Rozbić tłuczkiem na cieńsze kotlety.
- Do miski przesypać mąkę, bazylię, oregano, sól i pieprz. Wbić jajko i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Wsypać żółty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Do miski z panierką przełożyć kotlety z kurczaka i wymieszać. Każdy kotlet powinien być pokryty panierką. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać od razu z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.