Rolmopsy w słodko-kwaśnej zalewie: oryginalny przepis

2021-03-29
Rolmopsy w słodko-kwaśnej zalewie: oryginalny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Rolmopsy warto przygotować samodzielnie - będą mniej kwaśne i smaczniejsze niż gotowe.
łatwy
45 min
4

Rolmopsy na słodko-kwaśno są wyraziste i oryginalne w smaku. To propozycja dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych i przepis do wypróbowania na Wigilię.

Polecamy także przepis na tradycyjne rolmopsy z korniszonami.

Polecamy także >>> Ogórki faszerowane śledziami

SKŁADNIKI

  • 8 śledzi solonych (filety)
  • 3 cebule
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ogórki konserwowe albo 8 korniszonów
  • 1/2 szklanki octu winnego 6 proc.
  • 3-4 łyżki cukru
  • kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie namocz na 2-3 godziny, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Zagotuj ocet z 1/2 szklanki wody, przyprawami, 2 cebulami pokrojonymi w krążki i cukrem.
  • Ogórki pokrój na ćwiartki, pozostałą cebulę również przekrój na 8 części - w tzw. piórka.
  • Śledzie osącz, posmaruj musztardą, połóż po paseczku ogórka i piórko cebuli.
  • Zwiń, zepnij wykałaczką, zalej zimną marynatą. Odstaw na 2-3 dni.