Rolmopsy - przepis na tradycyjne rolmopsy z korniszonami

2021-03-29
Rolmopsy - przepis na tradycyjne rolmopsy z korniszonami
Autor: Shutterstock Rolmopsy to bardzo lubiana postać śledzi - nie tylko pyszna, ale i efektowna.
łatwy
25 min
4

Dobrze by było, gdyby śledź nie kojarzył się tylko ze "śledzikiem w oleju", ale również licznymi daniami ciepło, sałatkami i oczywiście rolmopsami. Podajemy sprawdzony przepis na rolmopsy z korniszonami.

Polecamy także: rolmopsy w słodko-kwaśniej zalewie

Polecamy także >>> Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką

SKŁADNIKI

  • 16 solonych śledzi (filetów)
  • 8 korniszonów
  • 4 cebule
  • łyżka francuskiej musztardy
  • łyżka kaparów
  • szklanka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • listek laurowy
  • łyżeczka cukru
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować pół szklanki wody z octem, cukrem, korzeniami, skórką i sokiem z cytryny oraz 2 cebulami pokrojonymi w plasterki.
  • Śledzie wymoczyć i osuszyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • 2 cebule drobniutko posiekać, wymieszać z pieprzem oraz musztardą i tak przygotowaną masą posmarować każdy filet.
  • Na każdym filecie śledziowym ułożyć połówkę korniszona, zwinąć i spiąć wykałaczką.
  • Przygotowane ruloniki ułożyć w słoju, zalać marynatą i pozostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu.