Camembert pieczony z orzechami i ziołami: przepis na pyszną przekąskę

2021-03-29
Camembert pieczony z orzechami i ziołami: przepis na pyszną przekąskę
Autor: Shutterstock Camembert z pieca to świetna przekąska na spotkanie towarzyskie. 
łatwy
25 min
4

Pieczony camembert to pyszna i elegancka przystawka. Skórka pokryta pleśnią pod wpływem ciepła staje się cienka. Skrywa płynny ser, który doskonale smakuje z bagietką lub pełnoziarnistymi grzankami. Dodatek orzechów i ziół nadaje serowi wielowarstwowej głębi smaku. Camembert z pieca to nie jest zwykła przekąska, to czysta rozpusta kulinarna. 

Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczkuRoladki z bakłażana i cukinii z pikantnym puree paprykowym oraz Przekąski z szynką i korniszonami

SKŁADNIKI

  • 1 camembert (ser z porostem białej pleśni)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 orzechów ziemnych (fistaszków)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Camembert umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 stopni lub pod grill. Piec przez 20 minut lub do czasu jak się wybrzuszy.
  • Czosnek obrać, pociąć na cienkie plasterki. Orzechy ziemne grubo posiekać. 
  • Rozgrzać łyżkę oliwy, zrumienić czosnek i orzechy. Dodać zioła i smażyć jeszcze 30 sekund.
  • Upieczony ser, płynny w środku, polać oliwą z czosnkiem, orzechami i ziołami.
  • Podawać od razu z grzankami lub bagietką. Zawsze z kieliszkiem dobrego wina.