Jak wykorzystać czerstwy chleb? [WIDEO]

Jak wykorzystać czerstwy chleb? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kanapki Croque Madame i Croque Monsieur to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

Chleb - czasem kupimy go za dużo i zanim zjemy, robi się twardawy i suchy. Ale to nie znaczy, że musi się zmarnować. Podpowiadamy kilka sposobów, które pozwolą wykorzystać w kuchni czerstwy chleb.

Kuchnie wielu krajów znają sposoby na wykorzystanie czerstwego chleba – w czasach, gdy ludziom się nie przelewało, wykorzystywało się do końca wszystko, co jadalne, a wyrzucanie jedzenia było traktowane jak grzech. Co można zrobić z pieczywa, które utraciło już pierwszą świeżość?

Jak wykorzystać czerstwy chleb – odświeżanie, podgrzewanie

Najprościej jest odświeżyć pieczywo. Chleb kroimy na pajdy – nie za cienkie, żeby za bardzo nie wysechł -  i wkładamy do opiekacza lub  podpiekamy na suchej, rozgrzanej patelni. Przed podgrzaniem kromki można posmarować masłem lub skropić oliwą i obłożyć posiekanymi pomidorami wymieszanymi z przeciśniętym czosnkiem i bazylią, albo obłożyć plastrami sera camembert lub brie i podawać z konfiturą z żurawin. Białe pieczywo (bagietka, ciabatta) jest świetne jako surowiec na grzanki czosnkowe. Pajdki smarujemy masłem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem, ziołami i podpiekamy.

Jak wykorzystać czerstwy chleb – obsmażanie

Ze słodkiej chałki można zrobić francuskie tosty: kawałki chałki zanurzamy w jajkach roztrzepanych z mlekiem lub śmietaną kremówką oraz szczyptą cukru i smażymy z obu stron na maśle na złocisty kolor.

Ze zwykłego białego chleba można przyrządzić „fałszywe sznycle”: kromki panierujemy w rozmąconym jajku z odrobiną przypraw (ziół, czosnku, posiekanych suszonych pomidorów albo oliwek), a następnie panierujemy w tartej bułce i smażymy z obu stron na maśle (podajemy z surówką lub sałatką z sosem winegret).

Jak wykorzystać czerstwy chleb – zupa na chlebie

Klasyczna „wodzionka” to patent kuchni śląskiej: rozdrobniony suchy chleb zalewa się wrzątkiem lub rosołem i przyprawia czosnkiem oraz tłuszczem lub skwarkami.

Jak wykorzystać czerstwy chleb – do zagęszczania i jako panierkę

Kiedy chleb lub bułka wyschną nam na przysłowiowy kamień, można go utrzeć i wykorzystywać do panierowania lub zagęszczania zup lub sosów.

ZOBACZ TEŻ wideo z pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa: