Piernik: kiedy przygotować ciasto i piec? Dobre przepisy na pierniki [WIDEO]
Przepisów na piernik jest wiele. Jednak najlepsze są tradycyjne receptury. W przypadku piernika obowiązuje następująca zasada: im dłużej ciasto dojrzewa, tym staje się lepsze. Podajemy dwa dobre przepisy na pierniki: tradycyjny i świąteczny.
Spis treści
Piernik można zrobić nawet trzy tygodnie przed świętami i przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ale smakołyk smakuje najlepiej wtedy, gdy jest przygotowany kilka dni (tydzień) przed Wigilią.
Piernik tradycyjny - przepis
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
szklanka cukru
szklanka naparu kawowego
szklanka płynnego miodu
3/4 szklanki oleju
przyprawa korzenna do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
łyżeczka sody oczyszczonej
masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Gdy powstanie puszysta masa, to stopniowo dodawać: napar z kawy, olej, mąkę, przyprawę korzenną, sodę. Wszystko ucierać na małych obrotach.
Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto wyłożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Ciasta piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone i wystudzone pierniki można polać lukrem lub czekoladą (np. czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej).
Polecamy również >>>Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto
Piernik świąteczny - przepis
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
pół szklanki wody
4 łyżki kakao
przyprawa do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
kostka masła
5 jajek
4 łyżki miodu
szczypta soli
20 dag orzechów włoskich i laskowych
masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy: cukier, kakao, przyprawę do piernika, masło oraz miód. Gotujemy aż wszystko się rozpuści i połączy.
Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli (dzięki soli będzie sztywna). Na koniec dodajemy uprażone w piekarniku (w 200 stopniach Celsjusza) orzechy.
Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Polecamy również >>> Piernik w czekoladzie
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: Piernik z korzennym aromatem , Piernik z bakaliami oraz Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający.