Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb

Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny, domowy pumpernikiel jest trwały i zdrowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pumpernikiel, w porównaniu z chlebem pszennym, zawiera więcej błonnika i dłużej zachowuje świeżość. Odpowiada ci jego smak? Zamiast kupować małą paczuszkę pumpernikla w sklepie, w domu możesz upiec dwa okazałe bochenki. Oto przepis na chleb pumpernikiel.

Składniki

  • 4 łyżki drożdży

  • 1/2 szklanki ciepłej wody

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 szklanki gorącej wody

  • 2 łyżki ciemnej melasy albo miodu

  • 2 łyżki mąki z pełnego przemiału

  • 2 szklanki mąki żytniej

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki sproszkowanych ziaren kminku

  • około 2 szklanek mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże, ciepłą wodę i miód wymieszaj. Pozostaw na około 10 minut.

  • Kolejne cztery składniki, czyli gorącą wodę, melasę (albo miód), mąkę z pełnego przemiału oraz mąkę żytnią połącz w drugim naczyniu.

  • Dodaj masę drożdżową. Zamieszaj. Dorzuć sól, olej, ziarna kminku i tyle mąki, by uzyskać konsystencję miękkiego ciasta.

  • Dłońmi ugniataj ciasto przez około 10 minut. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem.

  • Wierzch ciasta natłuść. Miskę nakryj. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

  • Nakłuj ciasto w kilku miejscach, by pozbyło się powietrza i podziel na dwie części. Z każdej uformuj bochenek.

  • Włóż chlebki do wysmarowanych tłuszczem form. Ponownie zostaw do wyrośnięcia.

  • Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 60 minut.

Ocena: 2,3