Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosty przepis na zawsze udany chleb domowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przygotowanie domowego chleba żytniego według tego przepisy jest bardzo proste. Nie trzeba ciasta chlebowego zagniatać, ani wyrabiać. Nie potrzebny jest także zakwas. Chleb doskonale wyrośnie na liofilizowanych (suszonych) drożdżach, które można kupić w każdym sklepie. Gotowy chleb jest puszysty w środku z chrupiącą skórką. 

Składniki

  • 180 g mąki żytniej chlebowej

  • 420 g mąki pszennej chlebowej typ 750

  • 1 torebeczka suchych drożdży, czyli 7 g

  • 360 ml wody ciepłej, raczej letniej, niż gorącej

  • 3/4 łyżeczki soli (niepełna łyżeczka od herbaty)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać drożdże suszone i wymieszać. 

  • Do wody dodać sól, dobrze wymieszać. Wlać do suchych składników. 

  • Wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Nie zagniatać, nie wyrabiać.

  • Nakryć folią i wstawić do lodówki na 48 godzin.

  • Po tym czasie wyjąć chleb na stolnicę lekko oprószoną mąką. 

  • Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik oraz naczynie do 200°C. 

  • Uformować bochenek, ale nie zagniatać. 

  • Ostrożnie wyjąć naczynie, włożyć do niego bochenek chleba, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.

  • Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut bez przykrycia. 

  • Upieczony bochenek wyjąć z naczynia na drewnianą deskę i pozostawić do ostygnięcia. 

tip dnia

Puszystość bochenkowi zapewnia powolna fermentacja w niskiej temperaturze. W cieście zbiera się gaz wytwarzany przez drożdże. Dlatego ciasta po wyrośnięciu nie zagniata się, aby nie uwolnić dwutlenku węgla. 

Ocena: 0