Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią

Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią świetnie smakuje, pięknie pachnie i wspaniale wygląda.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczemy chleb! I to bez specjalistycznych urządzeń. Wystarczy zwykły piekarnik. Dodajemy do zaczynu pełnoziarnistą mąkę oraz marchew. Dzięki temu chleb będzie miał więcej wartości odżywczych. Podajemy przepis na chleb z mąki z pełnego przemiału i marchwi.

Zobacz też: 4 przepisy na domowy chleb, Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym, Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb

Składniki

  • 2 łyżki drożdży

  • 0,25 szklanki ciepłej wody

  • 0,25 szklanki miodu

  • 1,5 szklanki ciepłej wody

  • 2 szklanki mąki

  • 3 duże marchwie

  • szklanka ciepłej wody

  • łyżka oleju

  • łyżka soli

  • 7-8 łyżek mąki pszennej z pełnego przemiału

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże wymieszaj z ciepłą woda i miodem i pozostaw na 10 minut. Następnie dolej resztę wody i mąkę i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

  • Marchew podziel na kawałki, zmiksuj w blenderze ze szklanką ciepłej wody. Dodaj do masy drożdżowej.

  • Dodaj olej, sól i mąkę. Zagnieć lekkie ciasto. Ugniataj je około 10 minut.

  • Ciasto umieść w naoliwionej misce. Posmaruj na wierzchu olejem. Przykryj, pozostaw do wyrośnięcia.

  • Podziel na trzy bochenki. Każdy ułóż w natłuszczonej olejem formie. Pozostaw do wyrośnięcia.

  • Piecz w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz na złoty kolor przez 45 minut.

Ocena: 0