Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Weizenbrot to prosty chleb pszenny w stylu rustykalnym. Skręcone bochenki, chrupiące z wierzchu, puszyste w środku są bardo popularne w Niemczech. Dzięki długiemu wyrastaniu w niskiej temperaturze chleb nabiera lekko kwaśnego smaku. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Nie wymaga wyrabiania i długotrwałego zagniatania. Wystarczy oddać głos naturze, a drożdże napowietrzą ciasto, gluten sam się uwolni i podczas pieczenia zamieni się w pyszny chleb o doskonałej strukturze. 

Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej

 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typu 650 lub 750

  • 360 g wody

  • pół łyżeczki soli

  • 1 torebka drożdży suszonych (7 g) lub 25 g świeżych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zamieszać wszystko łyżką w głębokim naczyniu. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 48 godz.

  • Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Nie wyrabiać, nie zagniatać, nie dotykać.

  • Przeciąć na pół, każdą część skręcić wzdłuż dłuższej osi i położyć na blasze wyłożonej papierem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 45 min. W tym czasie nie otwierać. Następnie wyjąć na deskę do wystudzenia.

  •  

Ocena: 1,7