Tęczowa pieczeń cielęca: przepis na wykwintne danie główne na sylwestra

Tęczowa pieczeń cielęca: przepis na wykwintne danie główne na sylwestra

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Franke

Tęczowa przepis cielęca - murowany kandydat na głównego bohatera sylwestrowego przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tęczowa pieczeń cielęca - już sama nazwa zachęca do spróbowania tego oryginalnego dania! Sylwestrowa uczta w domu wymaga od gospodarza organizacji bez zarzutu. Jeśli przyjmiemy zasadę, że każdy z gości przynosi jakiś smakołyk – odciążymy nieco własny harmonogram prac. Niektórzy mogą pomyśleć, że to nie wypada... że to nieeleganckie poprosić gości, aby przynieśli ze sobą chociażby przystawkę. Jeśli umówimy się jednak w ten sposób ze wszystkimi imprezowiczami, nie ma w tym nic dziwnego. To normalne, że każdy wnosi wkład własny w noworoczną prywatkę. Zostawiając drobne przekąski i przystawki swoim gościom, my w tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie czegoś nieco bardziej wykwintnego. Co powiecie na tęczową pieczeń cielęcą? Rezygnując z przygotowania szybkiego finger food, możemy postawić na coś bardziej wyrafinowanego!

Składniki

  • cielęcina pokrojona w plastry – ok. 1200 g
  • 4 jaja
  • 65 g masła
  • mleko
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • szałwia i rozmaryn
  • ser
  • 350 g szynki gotowanej
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Utłucz plastry mięsa, a krawędzie wyrównaj nożem.

  • Odcięte skrawki ułóż na wierzchu i przykryj gotowaną szynką.

  • Umyj i drobno posiekaj pietruszkę.

  • Jajka wbij do miski, a następnie dodaj pietruszkę.

  • Do całości dolej ok. 2 łyżki mleka, dodaj starty ser oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko delikatnie pomieszaj.

  • Przygotowaną masę wlej na patelnię, podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do czasu, aż masa zgęstnieje.

  • Przerzuć omlet na drugą stronę, a po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.

  • Omlet połóż na szynce, uprzednio położonej na plastrach cielęciny. Zawiń w ruloniki i zabezpiecz całość, umieszczając kilka liści szałwii i rozmarynu pomiędzy wykałaczką a mięsem.

  • Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, umieść pieczeń w naczyniu wodoodpornym, skrop niewielką ilością oliwy z oliwek, a na wierzchu umieść kilka kawałeczków masła. Włóż do piekarnika.