Krokiety z kurczakiem robię tylko tak. Tajemnica ich smaku tkwi w tym składniku
Krokiety wypełnione pysznym i aromatycznym farszem z kurczaka to pomysł na doskonały obiad dla całej rodziny. W ich środku kryje się jeszcze jedna niespodzianka. To włoski ser mozzarella, który jest idealnym składnikiem nadzienia i podkręca smak dania. Jeżeli lubicie krokiety, koniecznie sprawdźcie przepis. W tej pysznej wersji po prostu nie można im się oprzeć.
Krokiety z kurczakiem i serem – składniki
Chrupiące krokiety, w środku których kryje się wyborny farsz, przyrządza się z prostych i niedrogich składników. Lista potrzebnych produktów nie jest długa. Została podzielona na trzy części. Dzięki temu przyrządzenie domowych krokietów jest jeszcze łatwiejsze.
Z czego więc zrobić obłędne krokiety na obiad? Wszystkie produkty można kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku.
- składniki do naleśników – mąka pszenna, mleko, woda gazowana, cukier, sól
- składniki do farszu – pierś kurczaka, cebula, pieczarki, ser mozzarella, przyprawy
- składniki do panierki – bułka tarta, jajko
Jak zrobić farsz do krokietów z kurczaka?
Przepis na pyszne domowe krokiety nadziane aromatycznym farszem z kurczaka nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. To również dobry pomysł na wykorzystanie naleśników, które zostały z poprzedniego dnia. Wykorzystując je do krokietów, nic się nie zmarnuje.
Przepis na smakowite krokiety z kurczakiem i serem został podzielony na poszczególne etapy. Dzięki temu przygotowanie jest łatwiejsze i przyjemniejsze.
- 1. etap – usmażenie naleśników
- 2. etap – przygotowanie farszu do naleśników
- 3. etap – nałożenie farszu na naleśniki i zwinięcie ich w krokiety
- 4. etap – panierowanie krokietów w jajku i bułce tartej
- 5. etap – podsmażenie krokietów na patelni
W drugim etapie przyrządza się farsz do krokietów. Najpierw należy podsmażyć pokrojonego i doprawionego kurczaka, a następnie dodać cebulę i pieczarki. Farsz należy smażyć, aż woda odparuje, a mięso i pieczarki zaczną się rumienić.
Czy krokiety obtacza się w jajku i bułce tartej?
W tym sprawdzonym przepisie pyszne domowe krokiety panieruje się w jajku i bułce tartej. Dzięki temu naleśniki wypełnione smakowitym farszem z kurczaka staną się jeszcze smaczniejsze. Po podsmażeniu na patelni zyskają wyjątkową chrupkość. W tej wersji są dość kaloryczne, ale można pominąć ten etap i podać krokiety bez panierki i podsmażania. Też będą pysznie smakować.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 400 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:- 500 g piersi kurczaka
- 300 g startego sera mozzarella
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Panierka:- 200 g bułki tartej
- 2 jajka
dodatkowo:- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę pszenną, cukier i sól. Wlać mleko i wodę gazową. Miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki, aż staną się złote.
- Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim kawałki kurczaka, aż mięso zacznie się rumienić.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
- Dodać starte na tarce pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i posypać startym serem mozzarella. Zwinąć w rulon.
- Naleśniki zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krokiety, aż staną się rumiane. Usmażone krokiety przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z sosem i chrupiącą surówką.