Krokiety z kurczakiem robię tylko tak. Tajemnica ich smaku tkwi w tym składniku

krokiety z kurczakiem i serem
Autor: Shutterstock Oto chrupiące krokiety z kurczakiem. Dodaj ten ser, a będą smakować nieziemsko.
łatwy
45 min
4

Krokiety wypełnione pysznym i aromatycznym farszem z kurczaka to pomysł na doskonały obiad dla całej rodziny. W ich środku kryje się jeszcze jedna niespodzianka. To włoski ser mozzarella, który jest idealnym składnikiem nadzienia i podkręca smak dania. Jeżeli lubicie krokiety, koniecznie sprawdźcie przepis. W tej pysznej wersji po prostu nie można im się oprzeć.

Krokiety z kurczakiem i serem – składniki

Chrupiące krokiety, w środku których kryje się wyborny farsz, przyrządza się z prostych i niedrogich składników. Lista potrzebnych produktów nie jest długa. Została podzielona na trzy części. Dzięki temu przyrządzenie domowych krokietów jest jeszcze łatwiejsze.

Z czego więc zrobić obłędne krokiety na obiad? Wszystkie produkty można kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku.

  • składniki do naleśników – mąka pszenna, mleko, woda gazowana, cukier, sól
  • składniki do farszu – pierś kurczaka, cebula, pieczarki, ser mozzarella, przyprawy
  • składniki do panierki – bułka tarta, jajko

Jak zrobić farsz do krokietów z kurczaka?

Przepis na pyszne domowe krokiety nadziane aromatycznym farszem z kurczaka nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. To również dobry pomysł na wykorzystanie naleśników, które zostały z poprzedniego dnia. Wykorzystując je do krokietów, nic się nie zmarnuje.

Przepis na smakowite krokiety z kurczakiem i serem został podzielony na poszczególne etapy. Dzięki temu przygotowanie jest łatwiejsze i przyjemniejsze.

  • 1. etap – usmażenie naleśników
  • 2. etap – przygotowanie farszu do naleśników
  • 3. etap – nałożenie farszu na naleśniki i zwinięcie ich w krokiety
  • 4. etap – panierowanie krokietów w jajku i bułce tartej
  • 5. etap – podsmażenie krokietów na patelni

W drugim etapie przyrządza się farsz do krokietów. Najpierw należy podsmażyć pokrojonego i doprawionego kurczaka, a następnie dodać cebulę i pieczarki. Farsz należy smażyć, aż woda odparuje, a mięso i pieczarki zaczną się rumienić.

Czy krokiety obtacza się w jajku i bułce tartej?

W tym sprawdzonym przepisie pyszne domowe krokiety panieruje się w jajku i bułce tartej. Dzięki temu naleśniki wypełnione smakowitym farszem z kurczaka staną się jeszcze smaczniejsze. Po podsmażeniu na patelni zyskają wyjątkową chrupkość. W tej wersji są dość kaloryczne, ale można pominąć ten etap i podać krokiety bez panierki i podsmażania. Też będą pysznie smakować.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 400 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

  • Farsz:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 300 g startego sera mozzarella
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

  • Panierka:
  • 200 g bułki tartej
  • 2 jajka

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę pszenną, cukier i sól. Wlać mleko i wodę gazową. Miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki, aż staną się złote.
  • Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim kawałki kurczaka, aż mięso zacznie się rumienić.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
  • Dodać starte na tarce pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
  • Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i posypać startym serem mozzarella. Zwinąć w rulon.
  • Naleśniki zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krokiety, aż staną się rumiane. Usmażone krokiety przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z sosem i chrupiącą surówką.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej