Newsy i trendy

Moda na gotowanie sprawia, że co chwila na rynku pojawia się coś nowego, związanego z kulinariami. A to fantastyczny kuchenny gadżet, nowa książka kucharska albo dotycząca nowej diety, a często też ciekawe wydarzenie kulinarne, w którym chcielibyście uczestniczyć. My chcemy być na bieżąco, a Wy?

Newsy i trendy

Malina moroszka, czyli moc nordyckiej maliny

Malina moroszka (Rubus chamaemorus L.), zwana także maliną nordycką lub arktyczną (ang. arctic cloudberry), to gatunek rośliny zielnej z rodziny różowatych. Drobne owoce tej karłowatej maliny są cenione za smak i wartości odżywcze. W trudnych warunkach klimatu polarnego malina moroszka jest bogatym źródłem witaminy C.

Zatrute jajka w Europie - czym są skażone? Jak uniknąć zatrucia skażonymi jajami?

Na początku sierpnia europejski System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpieczne Żywności i Paszach RASFF ogłosił, że duża partia jaj z Belgii, Holandii i Niemiec została skażona środkiem owadobójczym fipronil. Wielkie europejskie sieci sklepowe od razu wycofały podejrzane jaja ze sprzedaży. Wstrzymały również dostawy jaj z Belgii i Holandii. Jednocześnie wzrósł popyt na jaja od polskich producentów. Niestety oznacza to wzrost cen jaj produkowanych w kraju. 

Jedzmy kolorowe warzywa, radzi dietetyk

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – radzi dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.

Drogocenne właściwości rokitnika pod lupą naukowców

Owoce rokitnika - zwanego rosyjskim ananasem - mogą wspomagać leczenie ran, odleżyn, oparzeń, ale także wrzodów przewodu pokarmowego. Rokitnik jest również cenionym surowcem spożywczym. W Rosji i na Białorusi pomarańczowe owoce rokitnika przerabia się na nektary, dżemy i konfitury. Dr inż. Beata Piłat z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie opracowuje nowe receptury produktów z rokitnikiem

Co pić i jeść w upały? Radzi ekspert

Przy wysokich temperaturach zmienia się zapotrzebowanie naszego organizmu na napoje i jedzenie. Co jednak pić i jeść by lepiej znosić upał? Oczywiście częściej sięgać po wodę, ale też soki i koktajle. Śmiało można pić kawę i herbatę, najlepiej w postaci letniego płynu. 

Owady na naszym talerzu? I to w niedalekiej przyszłości, twierdzi ekspert

Okazuje się, że owady na naszych talerzach to przyszłości i to niekoniecznie daleka; są tańsze niż wołowina, a ich hodowla nie obciąża tak środowiska jak hodowla rzeźnych zwierząt – uważa dr Anna Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi to błąd, ostrzega ekspert IŻiŻ

Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość - zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego potrzebny nam gluten.

Aplikacja "Polska smakuje" już jest!

Jak dotrzeć do lokalnych producentów spożywczych? Dotąd to pytanie zadawali sobie wszyscy smakosze produktów regionalnych i tradycyjnych. Teraz bez trudu odpowiedź na nie poda strona www.polskasmakuje.pl oraz specjalna aplikacja dedykowana konsumentom regionalnych miodów, tradycyjnie wytwarzanych wędlin oraz innych wyrobów spożywczych. Już tego lata możecie cieszyć się bogactwem regionalnej kuchni i spróbować, gdzie Polska smakuje. Nie ma znaczenia gdzie teraz jesteście, w domu, czy na wakacjach, "Polska smakuje" zaprowadzi was prosto do celu.

FESTIWAL KUCHNI I KULTURY TAJSKIEJ na Nowych Bulwarach Wiślanych. Tu bije serce stolicy!

W weekend 28.07-30.07.2017 warto się wybrać na Festiwal Kuchni i Kultury Tajskiej, na Nowe Bulwary Wiślane. Miłośnicy  Azji, ze szczególnym uwzględnieniem Tajlandii będą mogli nacieszyć się ulubionymi smakami, a ci, którzy ich nie znają - tym bardziej powinni poznać!

Nadmierne spożycie nasion chia może być groźne

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed nadmiernym spożyciem nasion chia (szałwii hiszpańskiej). Okazuje się, że niektórzy producenci śniadaniowych przetworów zbożowych i deserów na bazie mleka oraz soków dodają więcej nasion chia, niż dopuszczone do obrotu ilości, co może być groźne dla zdrowia.

Strona 1 z 27