Ziemniaki duszone z mięsem mielonym

Ziemniaki duszone z mięsem mielonym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Proste i łatwe danie dla każdego - ziemniaki duszone w sosie z mielonego mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki duszone z mięsem mielonym to szybki sposób na pyszny obiad. Łatwy i tani przepis na szybki posiłek. 

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków

  • 300 gramów mielonego mięsa: wołowego lub wieprzowego

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • do smaku płatki chili, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na plasterki o grubości około 1-2 cm.

  • Podgrzej masło i oliwę z oliwek na patelni.

  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż krótko, tylko do zeszklenia. Dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez 2-4 minuty. 

  • Dodaj mięso mielone i podsmaż do zrumienienia.

  • Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, wymieszaj. Wlej 0,75 szklanki gorącej wody i doprowadź do wrzenia.

  • W głębokim rondlu ułóż warstwę ziemniaków.

  • Wylej część sosu mięsno-pomidorowego, znowu ziemniaki i ponownie mielone mięso. Warstwami jak w lazanii lub wmusace.

  • Ostatnią warstwą powinien być mięsny sos.

  • Ostrożnie wlej gorącą wodę, tyle by płyn przykrył ziemniaki .

  • Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.

 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2