Genialna kapusta faszerowana mielonym mięsem

Genialna kapusta faszerowana mielonym mięsem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Proste danie, które zachwyci twoich bliskich

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta faszerowana mielonym mięsem to rodzaj dużego gołąbka dla leniwych. Nie ma potrzeby zawijania w kapuściany liść oddzielnych porcji mięsnej masy. Tutaj wystarczy warstwy liści kapusty przełożyć mielonym mięsem. Oczywiście odpowiednio przyprawionym. 

Składniki

  • 1 główka kapusty na gołąbki lub włoskiej

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 1 łyżeczka czosnku

  • 200 g żółtego sera startego

  • 350 g gotowanego ryżu

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oddzielić liście od głąba, zanurzyć je we wrzątku i gotować 5-7 minut. Po ugotowaniu, przestudzić i ściąć gruby środkowy nerw liścia.

  • W czasie, gdy parzą się liście, posiekać natkę pietruszki, pokroić drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i marchew, dusić 6-8 minut.

  • W misce wymieszać surowe mięso mielone z ryżem, podsmażoną cebulę i marchewką, natką pietruszki, startym serem oraz przyprawami.

  • Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać warstwami, najpierw liście kapusty, potrzebna jest nieco grubsza warstwa, potem warstwę mięsnej masy, znowu liście, następnie masa mięsna i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być liście kapusty.

  • Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30-40 minut.

  • Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym i sosem pieczarkowym.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Kup online

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5