Gołąbki drobiowe z kapustą pekińską [przepis]

2021-03-29
GOŁĄBKI drobiowe z kapustą pekińską
Autor: thinkstockphotos.com Zastępując mięso wieprzowe drobiowym, np. z indyka, zmniejszymy liczbę kalorii w gołąbkach
średni
50 min
4

Lista składników mineralnych obecnych w kapuście jest długa: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk, siarka. Są w niej też witaminy B1, B2, C, kwas foliowy, beta-karoten. Jeśli farsz zrobisz z drobiu, gołąbki będą daniem dietetycznym. Sprawdź, jak zrobić gołąbki drobiowe z kapustą pekińska - podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • duża kapusta pekińska
  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego
  • czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 1/4 litra bulionu
  • pęczek dymki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel liście kapusty.
  • Zagotuj wodę, zanurz w niej liście na minutę, osącz na sicie.
  • Kajzerkę namocz w mleku.
  • Dymkę oczyść, posiekaj razem ze szczypiorem.
  • Wymieszaj mięso, odciśniętą bułkę, cebulę i szczypior, jajko.
  • Farsz nałóż na liście, zwiń gołąbki.
  • Gotuj w bulionie 30 minut.