Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki? Wskazówki dla smakoszy

Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki? Wskazówki dla smakoszy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gołąbki to jedno tradycyjnych dań lubianych przez wszystkich

Wielu smakoszy uwielbia gołąbki, ale często nie mamy czasu ich przygotować. Wiemy, że najpierw należy obgotować liście, potem je ładnie zawinąć wokół nadzienia... Trochę wysiłku potrzeba. Jednak, gdy nastają chłodniejsze dni, chodzą za nami i kuszą wspomnieniem, soczyste gołąbki obficie nadziane, pachnące i smakowite. Jak je zrobić szybciej? Jak sobie ułatwić przygotowanie gołąbków? Oto nasza porada, w której główną rolę gra mikrofalówka.

Po pierwsze...

kapusta powinna być odpowiednio duża i dość luźna. Na gołąbki potrzebujemy dużych liści, w które łatwo zawiniemy sporo nadzienia. Liście powinny być także dość cienkie, bez grubych licznych nerwów.

 

Po drugie...

główkę kapusty należy umyć, zdjąć wierzchnie, uszkodzone lub wyschnięte liście. Następnie wyciąć głąb.

 

Po trzecie...

przygotowaną wstępnie główkę kapusty włożyć do mikrofalówki. Jeśli kapusta waży 1,5-2 kg to ustawiamy maksymalną moc i czas 12 minut.

 

Po czwarte...

po 12 minutach należ sprawdzić, czy liście ugotowały się i są wystarczająco miękkie. Wystarczy nacisnąć palcem na liść, jeśli ugina się i jest miękki, to znaczy, że wystarczy.

 

Po piąte...

zaopatrzyć się w rękawice, ostrożnie wyjąć gorącą główkę kapusty z mikrofalówki i zanurzyć ją w zimnej wodzie.

 

Po szóste...

z zanurzonej w wodzie kapusty, delikatnie zdjąć kolejne warstwy liści, starając się ich nie przerwać.

 

Po siódme...

teraz wystarczy ściąć gruby nerw przechodzący przez środek liścia i zawinąć gołąbki.

 

Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów na...

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem pieczone w piekarniku

Gołąbki z nadzieniem fasolowym - przepis wegański

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6