Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
2022-12-16
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami smakują obłędnie. Nie są trudne w przygotowaniu. Można je podać na obiad, jak i na kolację. Idealnie smakują z sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty gołąbkowej
- 1 szklankę suchej kaszy gryczanej
- 500 g pieczarek
- 4 cebule
- 1,3 szklanki wody
- oliwa lub olej do smażenia
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kapusty wyciąć głąb, liście oddzielić, wrzucić do wrzątku i gotować około 5 minut. Odcedzić, ostudzić i skroić gruby nerw po środku każdego liścia.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Dodać suchą kaszę i prażyć 2-4 minuty. Dodać wodę, przyprawy i sos sojowy. Gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
- Pokrojone na plasterki pieczarki zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Wymieszać ugotowaną kaszę z pieczarkami. Nadzienie zawijać w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki.
- Naczynie wyłożyć dużymi liśćmi kapusty, na nich układać gołąbki. Wierzch również przykryć liśćmi kapusty.
- Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.
W formie kasza