Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

2022-12-16
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Autor: Shutterstock Doskonały posiłek bezmięsny - gołąbki z kasza gryczaną i pieczarkami
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami smakują obłędnie. Nie są trudne w przygotowaniu. Można je podać na obiad, jak i na kolację. Idealnie smakują z sosem pomidorowym. 

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty gołąbkowej
  • 1 szklankę suchej kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek
  • 4 cebule
  • 1,3 szklanki wody
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kapusty wyciąć głąb, liście oddzielić, wrzucić do wrzątku i gotować około 5 minut. Odcedzić, ostudzić i skroić gruby nerw po środku każdego liścia.
  • W garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Dodać suchą kaszę i prażyć 2-4 minuty. Dodać wodę, przyprawy i sos sojowy. Gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
  • Pokrojone na plasterki pieczarki zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Wymieszać ugotowaną kaszę z pieczarkami. Nadzienie zawijać w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki.
  • Naczynie wyłożyć dużymi liśćmi kapusty, na nich układać gołąbki. Wierzch również przykryć liśćmi kapusty.
  • Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.
W formie kasza