Kapusta zasmażana z pomidorami i pieczarkami - prosty dodatek do obiadu

Kapusta zasmażana z pomidorami i pieczarkami - prosty dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapusta zasmażana z pomidorami i pieczarkami - prosty dodatek do obiadu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta zasmażana z pomidorami i pieczarkami to doskonały dodatek do codziennego obiadu. Gdy nie masz pomysłu na codzienną jarzynę - wypróbuj ten przepis. Najlepiej wychodzi z młodej białej kapusty. Z samymi ziemniakami lub kluskami kładzionymi będzie jarską wersją obiadu.

Składniki

  • 1 biała kapusta (ok. 1 kg)

  • 2 cebule

  • 1 łyżka masła

  • 2-3 łyżki oleju

  • 200 g pieczarek

  • 1 łyżka mąki

  • 2-3 pomidory (lub 1 puszka)

  • sól

  • cukier

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko pokroić usuwając głąb i grube nerwy, zalać małą ilością osolonej wody, dodać łyżkę masła i ugotować.

  • Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, usmażyć na oleju, oprószyć mąką, zasmażyć, połączyć z kapustą oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami, dusić kilka minut do smaku.