Zielone masło z Cypru - przepis na oryginalny dodatek do dań na sylwestra
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Zielone masło z koperkiem i czosnkiem na pewno przyda się do smarowania pieczywa na przyjęciu w sylwestrową noc!
Sprawdź także: Ziemniaki faszerowane chili con carne, Kulki mozzarelli w cieście naleśnikowym oraz Krewetki po japońsku
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?
SKŁADNIKI
- 20 dag masła
- pęczek kopru
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, aby było miękkie.
- Koper umyj i poszatkuj.
- Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj i rozetrzyj z solą.
- Składniki zmiksuj z masłem, sokiem z cytryny i pieprzem. Przełóż do miseczki, udekoruj.
- Koper można zastąpić świeżą bazylią. Takie masło będzie idealnym dodatkiem do pomidorów i pieczywa.
- Do dań z jajek znakomicie pasuje miks ze szczypiorkiem.