Jak przechowywać przyprawy i zioła, aby długo zachowały świeżość?

Jak przechowywać przyprawy i zioła, aby długo zachowały świeżość?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przyprawy należny przechowywać w szczelnych, szklanych pojemnikach, aby zapobiec zwietrzeniu

Przyprawy kuchenne, aby były świeże i aromatyczne, powinny być właściwie przechowywane. Odpowiednio, czyli w szczelnym pojemniku na przyprawy i zioła. Ważne, aby pojemnik na przyprawy nie był plastikowy tylko np. szklany, wtedy nie zwietrzeją, a zapachy przechowywanych ziół i przypraw nie wymieszają się. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie domowych kostek przyprawowych z zamrożonych w lodzie ziół.

Dobrze przechowywane zioła i przyprawy wymagają przede wszystkim szczelnych pojemników. Wystarczą na przykład słoiczki po koncentracie pomidorowym. Pojemniki na przyprawy i zioła muszą być dobrze opisane – naklej więc na nie etykietki, a do środka wrzuć wyciętą z opakowania datę ważności. W ten sposób zawsze bez trudu sprawdzisz, czy jeszcze nadają się do użycia.

Pojemniki na przyprawy - szklane, ceramiczne lub drewniane

Przyprawy zawierające tłuszcz, jak gałka muszkatołowa czy gorczyca, powinny być przechowywane w pojemniku nieprzezroczystym. Większość ziół, m.in. kminek, cynamon, anyż, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, zawierają olejki eteryczne, które bardzo łatwo się ulatniają. Dlatego tak ważna jest szczelna, zakręcana pokrywka. Papryka lub mieszanki przypraw (np. curry) trzeba też chronić przed intensywnym działaniem światła, bo powoduje ono utratę charakterystycznej barwy przyprawy. Do przechowywania przypraw nie nadają się opakowania z tworzyw sztucznych. Najlepsze są pojemniki z kolorowego szkła, ceramiki lub drewniane, lecz trzeba pamiętać, że drewno łatwo wchłania zapachy, więc w tym samym pojemniku trzeba zawsze trzymać tę samą przyprawę. Pojemniki z ziołami i przyprawami ustawiaj z dala od kuchenki, bo para i ciepło pogarszają jakość przypraw.

Przyprawy w całości czy mielone?

Najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze są przyprawy świeżo zmielone. Dlatego imbir, pieprz, kminek, goździki czy ziele angielskie najlepiej kupować w całości i zawsze mieć pod ręką młynek do mielenia przypraw, małą tarkę lub moździerz.

Ziołowe kostki lodowe

Zioła świeżo zebrane z ogródka i hodowane w doniczkach na parapecie można zamrozić w bardzo wygodnej formie.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte i dobrze wysuszone listki (lub całe gałązki) pokrój ostrym nożem, najlepiej na plastikowej lub szklanej desce – drewniana wchłonie za dużo cennego soku.

  • Rozdrobnione zioła umieść w pojemniku na lód, po czym zalej je przegotowaną lub mineralną wodą.

  • Zamrożone kostki dodawaj do zup albo sosów pod koniec gotowania, by nie straciły nic ze swojego naturalnego aromatu.

Ocena: 5