Przepis na kompot z suszu według Magdy Gessler [WIDEO]

Przepis na kompot z suszu według Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Wigilijny kompot z suszu z przyprawami korzennymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis na wigilijny kompot z suszu Magdy Gessler. Tradycyjny kompot z suszonych owoców restauratorka serwuje z pomarańczą, goździkami i laską cynamonu, czyli z najpiękniejszymi aromatami Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak zrobić korzenny kompot z suszu na wigilię według pomysłu Magdy Gessler. 

Składniki

  • 100 g suszonych jabłek

  • 100 g suszonych śliwek

  • 100 g suszonych gruszek

  • 2 łyżki miodu

  • 5 goździków

  • 1 pomarańcza

  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suszone owoce przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Jeśli nie masz suszonych owoców, możesz świeże owoce ususzyć w piekarniku.

  • Dodaj miód, goździki i laskę cynamonu i gotuj przez kolejne 15 minut. Kompot zdejmij z ognia.

  • Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plastry i dodaj do kompotu.

  • Przelej kompot w dzbanek i schłódź w lodówce. 

Zobacz, jak łatwo w kilku krokach przygotować doskonały kompot wigilijny:

Ocena: 4,2