Suszenie jabłek: jak zrobić jabłka suszone w domu?

Suszenie jabłek: jak zrobić jabłka suszone w domu?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Suszone jabłka własnej produkcji nie zawierają konserwantów

Suszone jabłka mają moc wartości odżywczych. W wersji bardziej chrupiącej zastępują chipsy i inne kaloryczne przekąski. Jak ususzyć jabłka w domu? Podajemy kilka wskazówek.

Suszenie jabłek krok po kroku

Najpierw musimy kupić jak najwięcej świeżych, ładnych jabłek. Następnie starannie je myjemy pod bieżącą wodą i obieramy, bo wysuszona skórka może być potem trudna do pogryzienia. Rozcinamy owoce jeden po drugim, dokładnie usuwając gniazda nasienne. Potem, korzystając z ostrego noża kuchennego lub specjalnej obieraczki, kroimy jabłka w możliwie cienkie plasterki, formując chipsy.

Potem możemy ewentualnie dodać przyprawy, najlepiej cynamon, albo poprzestać na naturalnym smaku.

Potem jabłka trzeba wysuszyć. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest umieszczenie plasterków w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na temperaturę 50-70 stopni Celsjusza. Suszymy je minimum trzy godziny lub dłużej, jeśli mają być bardziej chrupiąca. Innym sposobem jest ułożenie jabłek na spożywczym sreberku, a potem na zwykłym grzejniku lub kaloryferze, a latem na słońcu. Jeżeli mamy kuchnię opalaną drewnem, możemy suszyć plasterki tak jak grzyby, wieszając je na sznurkach. Niektórzy po prostu umieszczają pokrojone owoce w szczelnie zamkniętych, szklanych pojemnikach i czekają na efekt.

Ocena: 2,8