Płatki owsiane: jak gotować?
Płatki owsiane są znakomitym daniem na śniadanie - pod warunkiem że zostaną prawidłowo ugotowane. Owsiankę można jeść na słodko, słono, z mlekiem, z owocami, bakaliami itd. Sprawdź, jak przyrządzić płatki owsiane!
Spis treści
Płatki owsiane - rodzaje
W zależności od sposobu obróbki ziarna wyróżniamy kilka rodzajów płatków owsianych:
płatki owsiane zwykłe - otrzymywane z całego ziarna;
płatki owsiane górskie - z pokrojonego ziarna;
płatki owsiane błyskawiczne - z pokrojonego ziarna i poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej.
Od rodzaju płatków zależy czas gotowania. Najkrócej gotujemy płatki błyskawiczne. Pamiętajmy, by płatki owsiane gotować na małym ogniu, stale mieszając, bo łatwo przywierają do dna garnuszka. Najpierw zagotowujemy kubek wody, następnie wsypujemy niepełny kubek płatków owsianych, możemy delikatnie posolić.
>>> Na co pomaga owsianka? Właściwości owsianki
Gotowanie płatków owsianych krok po kroku
Płatki szybko kipią, więc podczas gotowania cały czas je mieszamy. Kiedy woda prawie wyparuje, a płatki zmiękną, dolewamy mleko w ilości 1 lub 2 kubki, w zależności od tego, jak gęstą owsiankę chcemy uzyskać. Mieszamy, wyłączamy ogień i zostawiamy na kilka minut. Owsianka zrobi się kleista. Możemy ją dosłodzić cukrem, syropem klonowym lub miodem albo dodać soku owocowego. Owsiankę serwuje się też z mlekiem, bakaliami, surowymi owocami, a nawet suszonymi pomidorami.
>>> Owsianka z orzechami na wzmocnienie odporności [przepis]