Zapas żywności na wypadek awarii prądu: bądźmy gotowi na małą apokalipsę

Zapas żywności na wypadek awarii prądu: bądźmy gotowi na małą apokalipsę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Podstawowym produktem, który zawsze powinniśmy mieć w zapasie są makarony i suche ciastka. 

We współczesnym świecie większość urządzeń zasilana jest prądem. Dlatego dłuższa przerwa w dostawie energii elektrycznej może stać się dla nas małą apokalipsą.  Gdy lodówka i zamrażarka nie działają, z kranu ledwie kapie woda, nic nie można kupić, bo nieczynne są terminale i kasy, przedłużająca się awaria prądu może stać się poważnym zagrożeniem dla naszej egzystencji. Jakie zapasy żywności przygotować na wypadek awarii prądu? Co powinno znaleźć się w naszej spiżarni, gdy brakuje energii elektrycznej? Podpowiadamy i radzimy. 

Woda

Podczas awarii sieci energetycznej, często ustaje również dostawa wody z wodociągów. Jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami własnego ujęcia wody z ręczną pompą, to podczas awarii musimy się liczyć z brakiem wody do picia, zmywania, mycia, a nawet do spuszczania wody w toalecie. 

Niezbędny dzienny zapas wody dla człowieka to 2 litry. Nie musimy gromadzić setek litrów wody. Wystarczy, że będziemy mieli w domu zapas  wody do picia na 3 dni pomnożony przez 2 litry dziennie dla każdego domownika. Dla 4-osobowej rodziny taki zapas to 24 l wody. 

PolecamyWoda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?

Lodówka i zamrażarka

Lodówka, jak i zamrażarka bez prądu oczywiście przestaną działać. Jedzenie w nich przechowywane zacznie się psuć.

Produkty z lodówki trzeba zjeść w pierwszej kolejności. Warto jednak wiedzieć, że nawet bez prądu lodówka, dzięki dobrej izolacji, utrzymuje chłód od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin. Im więcej produktów znajduje się w lodówce, tym dłużej będzie utrzymywać chłód. Ta sama zasada dotyczy zamrażarki. Dlatego zamrażarka powinna być zawsze pełna, to przedłuży jej działanie w sytuacji awaryjnej. Puste przestrzenie dobrze wypełnić kostkami lodu oraz wkładami mrożącymi do lodówek turystycznych. 

PolecamyLodówka - jak prawidłowo korzystać z lodówki, aby działała dłużej?

Gdy wystąpi awaria prądu, niską temperaturę w lodówce warto podtrzymywać, przekładając 1-2 produkty z zamrażarki. Na przykład woreczki z kostkami lodu lub zamrożone wkłady do lodówek turystycznych. 

W ten sposób można utrzymać chłód w lodówce nawet przez kilka dni po wyłączeniu prądu. Najczęściej to w zupełności wystarczy. 

Polecamy: Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?  oraz  Jak długo przechowywać produkty spożywcze w zamrażarce?

Produkty suche

W spiżarni powinny się znaleźć suche produkty, które można przechowywać w szafce lub piwnicy.

Produkty suche można również podzielić na takie, które można spożyć bez gotowania oraz takie, które można ugotować. Bez gotowania można zjeść suchary, krakersy, chrupki chleb, a także energetyczne słodycze: batony granola i czekoladę. Szczególnie tej ostatniej warto mieć świeży zapas. Do tego orzechy i suszone owoce. 

Polecamy przepis: Owsiane batoniki granola z orzechami i suszonymi owocami

W czasie awarii przydadzą się wszystkie suche produkty przeznaczone do gotowania: mąka, makarony, kasze, oleje roślinne, a także używki kawa, herbata oraz podstawowe przyprawy sól i cukier.

PolecamyMakaron - jak kupować i przechowywać?

Dysponując większym zapasem mąki, możemy przygotować choćby naleśniki, które zastąpią nam pieczywo, gdy skończą się suchary i chrupki chleb. 

Podstawowy zestaw produktów można uzupełnić o gotowe dania w postaci liofilizowanej, czyli odwodnionej. Wszelkie zupy, kisiele i budynie, a nawet kaszki, które wystarczy zmieszać z gorącą wodą. Przydadzą się także suszone warzywa, kostki rosołowe i wszelkie przyprawy. 

Polecamy przepis: Domowe maggi: pasta lubczykowa na zimę

Konserwy i przetwory

Zawsze warto mieć w spiżarni kilka konserw mięsnych, a także rybnych oraz puszki z warzywami (fasolą, groszkiem, kukurydza, cieciorką). Wartościowe są również gotowe dania w słoikach oraz wszelkie domowe przetwory.  Podczas awarii prądu nawet słoik z ogórkami kiszonymi może okazać się wybawieniem. Pamiętajmy, że jeśli nie ma prądu i nie działają terminale płatnicze, ani kasy fiskalne, to nic nie kupimy, gdy nie mamy gotówki. 

Polecamy: Jak pasteryzować żywność? Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce

Gotowanie bez prądu

Jeśli macie kuchenkę gazową na gaz ziemny lub kuchnię na drewno lub węgiel, to problem gotowania was nie dotyczy. W każdej innej sytuacji warto mieć w domu alternatywne źródło ciepła: turystyczną kuchenkę gazową oraz zawsze pełną butlę z gazem. Dobrym rozwiązaniem są również kuchenki na benzynę lub spirytus. 

Kuchenki turystyczne to zazwyczaj 1, czasem 2 palniki. Dlatego warto mieć produkty, z których można ugotować dania jednogarnkowe. Takie rozwiązanie pozwala zużywać mniej energii oraz mniej wody do zmywania. Dlatego to takie ważne. 

Polecamy: Dania jednogarnkowe z mięsem mielonym - porady Agaty Wojdy 

Ocena: 5