Owsiane batoniki granola z orzechami i suszonymi owocami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Owsiane batoniki to świetna przekąska dla dzieci, która pomoże ograniczyć spożycie czekolady. Są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie może być frajdą dla całej rodziny! Takie batoniki można zabrać ze sobą do szkoły, na wycieczkę lub piknik.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych lub innych zbożowych
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ½ szklanki rodzynek i żurawiny
- ½ szklanki suszonych śliwek lub moreli
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce mieszamy miód i olej.
- Dodajemy płatki owsiane, migdały, kawałki orzechów laskowych i nerkowców, suszone owoce. Skład również można modyfikować, dodając np. suszone kawałki kokosa, czy ananasa. Całość mieszamy.
- Tak powstałą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, od razu formując płaski prostokąty.
- Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie granolę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Każdy z batonów owijamy starannie papierem do pieczenia i związujemy lnianym sznurkiem.