Manty - co to za pierogi?

Manty - co to za pierogi?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi manty gotowane są na parze - zjeść je można w restauracjach serwujących kuchnię środkowoazjatycką lub kaukaską

Manty to kultowe danie kuchni środkowoazjatyckiej i kaukaskiej. Ich zwolennikami są zwykle amatorzy mącznych dań serwowanych na ciepło. Manty to nic innego jak rodzaj wschodnich pierogów!

Manty to duże pierogi w kształcie sakiewki wypełnione farszem z wołowiny lub baraniny. Okazjonalnie lub sezonowo serwowane są manty z farszem warzywnym, zwykle w menu restauracji środkowoazjatyckich i kaukaskich znajdziemy manty z dynią. Pierogi takie gotowane są na parze. Czasami można spotkać pieczone. Ich ciasto przygotowane jest z wody, soli i jajka. Farsz natomiast zwykle jest ze średnio zmielonego mięsa baraniego lub wołowego.

Manty, w przeciwieństwie do chinkali (gruziński odpowiednik pierogów - duży kołdun wypełniony farszem i bulionem), z powodzeniem można jeść za pomocą sztućców, nie mają one bowiem żadnego rosołku zamkniętego w mącznej sakiewce. Manty podaje się z sosem śmietanowym, ostrym lub pomidorowym, bo same w sobie są dość suche. Ewentualnie można skropić je lekko roztopionym tłuszczem lub podać do nich ocet albo ostrą musztardę. 

Ocena: 5