Wielkanocne jaja: magiczne żółte jajko bez białka [INSTRUKCJA WIDEO]

Wielkanocne jaja: magiczne żółte jajko bez białka [INSTRUKCJA WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz jak zrobić magiczne żółte jajo

W Wielkanoc możesz zaskoczyć domowników i dzieci, przygotowując dla nich taką niespodziankę: po obraniu jajka ze skorupki zobaczą nietypowe dziwo - jajko zamiast białe, będzie żółte. Pokazujemy instrukcję jak zrobić gotowane jajko, pozbawione białka. Takie jajka można też wykorzystać do kolorystycznej zabawy na wielkanocnym półmisku z jajami faszerowanymi. Część z nich po prostu będzie żółta. Białe jajka wypełnisz żółtym farszem, a żółte białym. Co ty na to?

W święta wielkanocne jajka zdobimy, przyrządzamy i jemy na najrozmaitsze sposoby - od gotowanych na miękko lub twardo, aż po faszerowane. Tu pokazujemy jak zrobić oryginalne jajka gotowane... bez białka.

Zastanawiasz się o co chodzi? Możesz ugotować na Wielkanoc jajka, które będą całe żółte i nie będą miały widocznego białka.

Jak to zrobić?

Sposób jest bardzo prosty. Potrzebujesz jedynie jajka, dowolny materiał, sznurek lub gumkę. Wkładasz jajko w materiał (np. rękaw bluzki albo rajstopę), ściśle obwiązujesz z dwóch stron, żeby jajko nie wypadło i... intensywnie kręcisz jajkiem w rękawie tak, aby zawartość jaja: białko i żółtko zmieszały się ze sobą. Potem gotujesz jajko tak jak zwykle. Gotowe!

Takie jajka z pewnością zaskoczą twoich gości na wielkanocnym śniadaniu i zachwycą wszystkie dzieci.

Instrukcja wideo: