Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji
2021-09-23
łatwy
50 min
4
Do ryby zapiekanej w śmietanie najbardziej nadają się ryby o delikatnym mięsie, jak np. dorsz lub łosoś. Zapiekanka ma wyborny smak i aromat, a dzięki użyciu ryby morskiej jest bardzo zdrowa. Przepis siostry Anastazji na zapiekaną w śmietanie rybę to jeden z naszych topowych przepisów na rybne dania obiadowe.
Zobacz też:
Ryba po królewsku wg siostry Anastazji
Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji
Ryba smażona: 5 błędów najczęściej popełnianych podczas smażenia ryby
SKŁADNIKI
- 30 dag filetu z ryby
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany
- 5 dag sera żółtego twardego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki pokrojonego zielonego koperku
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet rybny pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach, dodać koperek i doprawić do smaku.
- Do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem – przełożyć usmażone ryby, a wierzch zalać przygotowaną wcześniej śmietaną.
- Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 150-170ºC przez ok. 15 min. Podawać na gorąco jako przekąskę lub samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?