Ryba z tymiankiem i porem

2021-03-29
Ryba z tymiankiem
Autor: thinkstockphotos.com Pieczona ryba to pyszne danie nie tylko na piątek. 
łatwy
30 min
4

Ryba pieczona w całości z tymiankiem, zawinięta w pasma wycięte z pora, to pomysł na zdrowy i pożywny obiad. 

SKŁADNIKI

  • 4 tuszki dorady lub średniego pstrąga z głowami
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży por
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 gałązki kopru
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora rozetnij, zdejmij 4 wierzchnie warstwy, resztę pokrój na plasterki. Wierzchnie warstwy pora sparz wrzątkiem. 
  • Cytrynę sparz i przekrój na pół. Jedną połowę pokrój na plasterki. Z drugiej połówki cytryny wyciśnij sok. 
  • Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Ryby oczyść, umyj i osusz. W środku i na zewnątrz rybę oprósz solą oraz pieprzem.
  • Do środka włóż po plasterku cytryny, kilka plasterków pora,  gałązce tymianku i kopru. Rybę posmaruj oliwą z sokiem z cytryny i zawiń w sparzonego pora. 
  • Ryby piecz w piekarniku przez 20 do 30 minut.
  • Ryby podawaj z bukietem warzyw