Bukiet warzywny

2021-03-29
Bukiet-warzywny
Autor: thinkstockphotos.com Marchew, brokuł i kalafior to trio idealne, które pasuje do nieomal każdego dania. 
łatwy
20 min
4

Gotowane na parze warzywa to idealny dodatek do pieczonych i smażonych mięs oraz ryb. Można je podać z masłem lub czosnkową oliwą. Proponujemy ten drugi sposób, aby urozmaicić codzienne posiłki. 

SKŁADNIKI

  • 3-4 marchewki
  • 1 bukiet brokułów
  • 1 mały kalafior
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa oczyść i umyj. Marchewki przekrój w poprzek lub po skosie dwu-centymetrowe kawałki. Różyczki brokułów i kalafiorów odkrój. Łodygi pokrój w kostkę.
  • Na wkładce do gotowania na parze ułóż marchewki, gotuj 10 minut, dołóż kalafior, gotuj kolejne 4-6 minut, dołóż brokuł gotuję kolejne 2 minuty.
  • Na gorącej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, smaż 1 minutę.
  • Warzywa skrop oliwą, przypraw do smaku. Podawaj do ryb i mięs.