Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem

Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sandacz to delikatna, biała, rozpływająca się w ustach ryba, którą warto na stałe włączyć do naszego jadłospisu. Przepis na sandacza z piekarnika w sosie szczawiowym, z jajkiem, doskonale pasuje na wiosenno-letni obiad.

Składniki

  • 4 porcje filetów z sandacza

  • 1 szalotka

  • 50 g przecieru ze szczawiu

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 2 jaja

  • 1 łyżka masła

  • łyżeczka majeranku

  • pieprz biały mielony

  • sól morska w młynku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sandacza oprósz majerankiem, pieprzem, solą i obsmaż na patelni. Wstaw do piekarnika na około 12 minut w temp. 140°C

  • Szalotkę podsmaż na maśle, dodaj przecier ze szczawiu, podsmaż, wlej śmietankę. Gotuj kilka minut, dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo. Zetrzyj na tarce o grubych okach.

  • Sandacza podawaj z sosem oraz wiórkami  jaja.