Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek - przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczone udka z kurczaka to bardzo popularne danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem proponujemy przepis na tę potrawę z drobiu w oryginalnej, letniej odsłonie. Sprawdź, jak zrobić udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Galaretka z czerwonych porzeczek
Galaretka porzeczkowa - klasyczny przepis
SKŁADNIKI
- MIĘSO I MARYNATA:
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- sok z cytryny
- kilka ziarenek kolendry
- pieprz ziołowy
- sól
- 3 łyżki oleju
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- szczypta papryczki chilli
- SOS PORZECZKOWY:
- łyżka świeżo startego chrzanu
- 3 łyżki galaretki porzeczkowej
- łyżka musztardy
- sok z połowy cytryny
- łyżka skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wymienionych powyżej składników przygotowujemy marynatę do udek z kurczaka.
- Równomiernie rozsmarowujemy marynatę na mięsie i wkładamy do lodówki na 6 godzin.
- Udka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sos porzeczkowy: chrzan zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 minut. dodajemy galaretkę porzeczkową, musztardę, skórkę pomarańczową i wino, a następnie całość rozcieramy widelcem.