Gnocchi santa lucia: przepis na obiad z kuchni włoskiej

2021-03-29
Gnocchi santa lucia
Autor: Shutterstock Gnocchi santa lucia - proste w wykonaniu i bardzo pyszne danie.
łatwy
35 min
4

Gnocchi santa lucia - przepis z kuchni włoskiej idealny na pyszny obiad. Jak je przygotować? To jest prostsze niż przypuszczasz!

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków gotujących się na sypko
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • pestki nasion pinii
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 2 małe opakowania mozzarelli w kulkach po 125 g
  • 1 pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach.
  • Obierz i jeszcze gorące, przeciśnij przez praskę i ostudzić.
  • Dodaj żółtka, trochę soli, mąki,  tyle aby wyrobić ścisłe i sprężyste ciasto.
  • Ciasto podziel na małe porcje, pokrój na 2-3 cm kawałki, posyp odrobiną mąki.
  • Wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj 3-5 minut na słabym ogniu.
  • Następnie gnocchi odcedź i podsmaż na rozgrzanym maśle.
  • Na patelni zarumień nasiona pinii bez użycia tłuszczu i odstaw na bok.
  • Pomidory umyj.
  • Mozzarellę odcedź.
  • Liście bazylii umyj i osusz.
  • Pomidory dodaj do gnocchi, krótko razem podduś i dodaj kulki mozzarelli.
  • Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Potrawę podaj posypaną listkami bazylii i nasionami pinii.