Pierniczki kujawskie z miodem i rumem: jak zrobić? [sprawdzony przepis]

Pierniczki kujawskie z miodem i rumem: jak zrobić? [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierniczki kujawskie ozdobione lukrem można także powiesić na choince oraz stworzyć z nich dekorację stołu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pyszne pierniczki na Boże Narodzenie to smaczne słodkości, a także urocze dekoracje. W wielu domach piecze się pierniki - do powieszenia na choinkę i jedzenia. Tym razem podajemy przepis na smaczne pierniczki kujawskie z miodem i rumem - dobre, bo polskie!

Polecamy również inne, tradycyjne przepisy na świąteczne pierniki i pierniczki: Pierniczki toruńskie oraz Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający.

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej

  • łyżka smalcu

  • 25 dag miodu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kieliszek rumu

  • łyżeczka cynamonu

  • łyżeczka sproszkowanych goździków

  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód połączyć ze smalcem i stopić.

  • Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ostudzonym miodem, dodać alkohol, przyprawy i orzechy.

  • Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm.

  • Wyciąć foremką większe i mniejsze kształty.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj. Ułożyć pierniczki na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować wodą (piórkiem lub pędzelkiem) i upiec.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. Gdy pierniczki wystygną, udekorować je lukrem.

  • Przechowywać w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach. Jak przechowywać świąteczne pierniczki? Sprawdź tutaj.

Ocena: 0