Kruche ciasto z wiśniami i cynamonem: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kruche ciasto z wiśniami to modny i smaczny deser, któremu trudno się oprzeć. Słodka, cynamonowa kruszonka i kwaskowaty smak owoców na długo zapadają w pamięć. Zobacz przepis na kruche ciasto z wiśniami i cynamonem.
Placek wiśniowy z polewą śmietanową
Ciasto ucierane z wiśniami
Sernik na zimno z wiśniami i galaretką
„Piekielnie dobry placek z wiśniami” jak z Twin Peaks
SKŁADNIKI
- 180 g posiekanego masła
- 350 g mąki pszennej
- 270 g cukru
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,75 kg wiśni
- łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie umyj i wydryluj.
- Piekarnik rozgrzej do 160 st. i nastaw funkcję "termoobieg".
- Do miski wrzuć połowę masła, 200 g mąki, 70 g cukru, jajko i proszek do pieczenia.
- Składniki wymieszaj i zagnieć na ciasto.
- Wyłóż tortownicę ciastem i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
- Do innego naczynia dodaj składniki na kruszonkę: 2 żółtka, cynamon, resztę masła, mąki i cukru. Połącz składniki i zagnieć. Rozcieraj ciasto między palcami, aby powstały grudki.
- Na spód wcześniej upieczonego ciasta połóż wiśnie i posyp kruszonką.
- Wstaw ciasto do piekarnika na 40 - 45 minut.