Sorbet malinowy - przepis na orzeźwiający deser
2021-03-29
średni
210 min
4
Sorbet z malin to doskonały lekki deser, zwłaszcza na upalne lato. Chłodzi i orzeźwia, a w dodatku jest niskokaloryczny. Proponujemy przepis na domowy sorbet ze świeżych malin.
Sorbet malinowy z bakaliami
Sorbet malinowy ze śmietanką
Jak zrobić lody sorbetowe? WIDEO
Sorbet malinowy z syropem z agawy
SKŁADNIKI
- ok. 0,5 kg świeżych malin
- 2-3 łyżki cukru (z cukru można zrezygnować)
- sok z 0,5 cytryny
- listki świeżej mięty lub melisy (do dekoracji deseru)
- 0,5 szkl. soku malinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny starannie przebieramy, płuczemy i osuszamy.
- Następnie miksujemy i przecieramy przez sito, pozbywając się w ten sposób pestek.
- Dodajemy cukier, sok malinowy i całość ponownie miksujemy.
- Do malinowej masy dodajemy sok z cytryny, do smaku.
- Sorbetową masę wkładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
- Po upływie około pół godz. wyjmujemy, miksujemy i znów wkładamy do zamrażalnika (czynność możemy powtórzyć, dzięki czemu nie powstaną lodowe grudki).
- Sorbet powinien być gotowy po upływie ok. 3 godz. Deser dekorujemy listkami mięty lub melisy.